släpp in papporna!

Jag har funderat på tidningshyllorna. Där finns några olika föräldra-tidningar och vad jag kan se vänder sig de flesta till mammorna. Man pratar om att vi måste bli mer jämställda och så vidare, men släpper mammorna in papporna i föräldraskapet? Nu ska jag inte säga att jag vet allt, eftersom att jag inte har barn själv, jag tror att hela den här världen öppnas när du får barn. Men jag tolkar efter vad jag kan se utifrån världen. Och jag kan se att dessa tidningarna domineras av kvinnorna. Tidningen Mama har varje år ett mama-pris, men till deras fördel ska sägas att de också har ett papa-pris som delas ut samtidigt. Men ALLA deras bloggare är mammor. Tidningen Vi Föräldrar har BARA kvinnliga bloggar. Har inte papporna tankar och känslor som mår bättre av att komma ut och diskuteras? Det tror jag men de får inte plats i det mediala utrymmet, nej föräldraskapet är reserverat för mammorna. Jag säger: SLÄPP IN PAPPORNA!

PS. Dagens boktips: Female Chavunist Pigs av Ariel Levy. En amerikansk författare som undersäkt hur långt kvinnor är villiga att gå för att passa in i det patriakala samhället och därför börjar trampa på andra kvinnor och objektifiera dom. Finns inte på svenska men är ganska lättläst på engelska, inte så mycket svåra långa akademiska ord. LÄS DEN.

Nu är biljetterna bokade...

I förrgår bokade jag och William flygbiljetter hem, den 8 juni 08.15 lyfter vi från arlanda och flyger mot sommaren i Skellefteå. Det känns jättebra, men något somn känns ännu bättre är att jag klarade den muntliga tentan i går och nu bara har den stora grammatiktentan på lördag kvar. Jag ska dubbelkolla och länma in den skriftliga också, men den är färdigskriven så det är lugnt. Och idag ska jag pch Hanna och Marie på loppis i Vendlinge (?) utanför tierp, det ska bli jätteroligt. inte ens det regngråa vädrt här i uppsala kan stoppa mitt goda humör, jag ska ändå ha min lila långklänning som andas sommar på mig i ren protest (men kanske ha de tjockare strumpbyxorna under, det är ändå bara 10 grader ute och jag är mammas praktiska flicka). Sen blir det eurovisionfinal ikväll med fint sällskap, jags ka be Friedel tolka vad de nederländska dansbandet sjunger om, kanske det franska bidraget också? Praktiskt att ha vänner som är 4-språkiga.....


mamma-gärde

I helgen var mamma på besök, därför blev det inget bloggande. Jag hade dock inte med mig kameran varke på gärdet med Vajan eller under lördagen då vi turistade i uppsala och fikade på norrlands. så jag bjuder på bilder från en picknick på torsdagen, med Hanna, Kelly, Fredrika och Freidel. Det var kanonväder den dagen och vi satt i ekonomikum-parken och njöt.


Hanna och Fredrika, frekventa motiv i denna blogg.


Friedel och Kelly. Båda lämnar sverige i juni och bara friedel kommer tillbaka till hösten, snyft. Dock så har jag anledning att åka till kanada, inte fy skam.


En vanlig syn förra veckan, lunch utomhus. Det är matlda som syns i bakgrunden. Nu är det kallt och mulet jämt, så lunch inomhus. Suck, ge mig sol! (mamma köpte ju nya sol-kläder åt mig, jag vill använda!)



Ingrid och Lenita, trogna vapendragare.

Lars Vilks och yttrandefrihet

I onsdags förra veckan var lars Vilks på Universitetet, i Ihresalen i lokalerna där jag har lektioner, och hade föreläsning. Jag hade tänkt gå, gjorde inte det och det var synd, nu har man bara andrahansinfo om vad som visades och sades, inte förstahands. jag känner ändå att jag brode kommentera det, eftersom det fick stort uppsalg i Tv och på kvällsnyheterna. Lars Vilks var där för att prata om yttrandefrihet och visade en film av homosexulla män som , sägs det, hade sex med varandra med masker över ansiktena, masker förställande Profeten Mohammed. Sedan blev han attackerad av en ung man och polisen som var på plats avbröt föreläsningen. Jag såg på kvällen nyheternas inslag som var filmat av någon som var där och jag såg då många muslimer, var av 1-3 kvinnor skrek Ia- Allah!! många gånger innan tumultet upptod. Det kan ungefär översättas med : Oh Herregud! Det var förskräckta utrop och många hade bedjande bett honom att avsluta filmen innan tumultet, samt frågat: varför gör du så här?

Idag på P1 diskuterade dom det brand-attentat som Lars Vilks bostad utsattes för efter föreläsningen. Några sa att nu borde alla som ville ha en yttrandefrihet sluta upp som en grupp mot detta hot mot yttrandefriheten. VILKET JÄVLA SKTSNACK! När Pastor Åke Green fördömde honomsexuella fick han en rättegång och dömdes till dagsböter. Detta är samma sak, många hävda nog att det är aoorlunda eftersom att Profeten Mohammed inte är en nu levande folkgrupp, men för alla muslimer världen över är det samma sak, För dom är han en levade person och han är en verklig historisk person som har levat och vandrat på jorden. Varför skulle detta inte vara hets mot folkgrupp? vad kan man komma undan med i sekularierade Sverige i yttrandefrihetens namn?

Jag ser de muslimer som jag känner de var och är skakade i själen hur någon kan göra detta. Jag skulle jämföra det med att visa en privat sexfilm med kungen eller kronprinsessan. Då skulle nog svenskarna bli upprörda och den skyldige skulle dömas, varför kan inte vi göra detta för muslimerna? de är lika mycket Svenskar som alla kristna i landet. Varför stoppas av vissa övertramp av lagen, men när det gäller nåt främmande kallas det rättighet?

sommardag

I går var det första riktiga somardagen i Uppsala. När jag cyklade till stan låg det folk och solade i bikini och shorts över hela Flogsta. Jag skrattade inombords och tänkte: ni kommer att ha sååå ont av solbrännan i kväll. HAHA! Jag fick så klart soleksem, torts solskydd från min läsestund på balkopngen sernare på dagen men jag försökte skydda mig i alla fall. Jag tog lite bilder av sommardagen:


ser ni hur vita alla är? kanske inte, men det var dom!


Vitsipporna blommar i alla backar också, ska plocka en bukett senare idag.


Inne i stan satt alla längs ån och åt glass (som jag) eller solade och fick säkert hudcancer.


Så här såg jag ut, välskyddad med tunnkofta och keps på huvudet. Man är väl inte dum, och jag är less på att bränna mig, därflr undviker jag solen.

grillningen, macho macho

Jag satt och funderade idag på hur det står till med jämställdheten i villaområdena i sverige och jag kom på det tillfälle som är minst jämställd och luften blir dimmig av testosteron: Middagsbjudning, speciellt då grillen är inblandad. Det vanligaste är att gästerna kommer, om det grillas kanske man ska äta utomhus och alla karlar sällar sig direkt till grillen där mannen/pappan står och grillar, medan kvinnorna frågar frun/kvinnan om de kan hjälpa till i köket med resten. Redan här ser vi en snefördelning av arbetsbördan, visst mannan grillar men om vi ska vara ärliga, hur jobbigt är det att stå och vända på köttbitar med en öl i handen? Frun däremot, hon har kol på barnen, hon har lagat tillbehör och såser, kanske sallad, diskar bort disk samtidigt osv. Sen är maten klar, allt bärs ut och man äter. Sen kommer nästa grej, alla kvinnorna bär in disken medan männen lutar sig tillbaka och känner sig manliga. Kvinnorna samlas i köket (varför alltid i köket??) och en kanske hjälper frun att diska bort mer osv. Sen när efterätten serveras upprepas samma mönster igen.

Om jag tänker efter om min uppväxt finns det ingen middag hos mina föräldrar med dras vänner som inte utspelas sig just så här. Lägg då till att frun i huset planerat vad man ska äta och kollat recept, skrivit handlarlistor osv så blir det ännu mer jobb. Jag tror att detta kommer att bli den största utmaningen i mitt framtida liv med min sambo, att inte falla i dessa självklara fällor där man bara upprepar mönster eftersom att alla vet vilken roll de ska spela, så är det ju alltför enkelt för att låta bli. Eller nåt... tankar?

maten tog slut

Det finns egennyttiga människor i alla läger. Ikväll var jag på städsexa, det är en middag som nationen ordnar för alla som varit med och städat nationen på deras två städdagar de har under terminen. Jag tänkte: en gratis middag, varför inte? Så´jag for dit och log när alla andra drack vin och skränade. Sen kom äntligen middagen, ett fantastiskt hemmagjort potatismos med köttgryta. Dock så fick jag bara en liten skvätt mos, föär det to slut och eftersom köket bara  gjort 150 portioner, eftersom att det var 150 pers där så tog det slut när folk inte tänker på¨att det ska räcka till alla. det var samma sak på senaste städdagen, de hade gjort korvstroganoff och ris men vi vi Vajan fick en piorg var eftersom att maten tog slut!!! FATTAR INTE VUXNA MÄNNISKOR BÄTTRE?? tydligen inte....

feministiskt nätverk

Ikväll var jag på ekonomikum och lyssnade på en journalist som pratade om feminism och kvinnofällor som man kan hamna i. Jag blev väldigt inspirerad och har beställt 4 böcker på ämnet nu från cdon, bland annat "familjens prjoektledare säger upp sig" och "det kallas kärlek". eftersom att jag bkev så inpirerad av bitterfittan av maria Sveland så tänkte jag läsa in mig mer på ämnet. Jag återkommer med recensioner senare...

jag älskar martin timells skratt

Satt just och såg på tv 4:s tv-ombdsman på tv. Tittare får maila eller ringa in frågor om tv 4:s program och deras ansvariga svarar. I dag var också martin timell där och för det första: jag älskar hans skratt. Det är nästan lika roligt som när lisa/tommy i pippi skrattar. Sen så verkar han vara ärlig, när chef/producent-gubben slingrade sig sa martin som det v ar, ärligt och rakt. Det gillar jag jag tror det är därför som han får så många olika program, fok gillar honom. MERA MARTIN TIMELL ÅT FOLKET!

killarna tar utrymme, tjejerna trycks bort

jag ser på debatt just nu och de har bjudit in 4 tjejer och 2 killar, bland annat Åsa Linderborg jättebra skribent från aftonbladet. Och de 2 manliga inbjudna har tagit upp 80 % av pratutrymmet. De abryter alla, när tjejrna försöker göra samma sak så pratar männen bara högre för att överrösta dom och tjejerna tystnar för att et blir så hög ljudnivå. det är inte många gånger de har fått prata till punkt.

DETTA ÄR SKÄLET TILL ATT JAG VILL JOBBA MED GENUS-FRÅGOR! MER GENUS I SVERIGE!

kvalborg, valborg

så då har man överlevt första vaöborgsfirandet i Uppsala och jag måste säga att det var kul, det var som att en karneval kommit till stan, men studenter som festar i 2 dagar i sträck lämnar mycket skräp och skit på gatorna. Dock så tog kommunen snabbt hand om det. Jag fotade så klart allt. På torsdagen var det kvalborg, jag jobbade på norrlands i ölbar med hanna under kvällen och hade kul. Sen vardet hem till hanna, sova i 4 h för att vi skulle vara med och putsa glas och bestik till majmiddagen. Tydligen brukar vajans styrelse göra det och få frukost på terassen under forsrännningen på ån. Jag kan säga att belöningen inte motsvarade den förlorade sömnen eller frukosten tyvärr. Sen bar det av till ekonomikun-parken där massor av studenter samlades för picknickar och konserter spelades. Sen hem till hanna igen och sömn i 2 h innan vi åt middag och gick till norrlands igen för att jobba i samma bar igen. denna gång sålde vi kramar för att dryga ut vår dricks. vi sålde dock inte våra kroppar och erbjöd wet t-shirt för 20 kr som en annan bar gjorde. vi jobbade, och jag kom i säng 6 i morse. idag har jag och william slappat och ätit pizza. Nu till bilderna:


vi börjar med en på hanna i solskenet.


ett exempel på en av flottarna som passerad.


en bild på mig själv.


en bild på alla. Barmästaren bjöd på skumpa.


Matilda och lenita i ekonomikumparken


Ingrid och hennes pojkvän Danilo

Nu bild på min nya balklänning som jag hämtade ut idag. Jag ska lägga upp bild med den på mig också senare..



överdelen...


kjolen.. den är lite ljusare i verkligheten.


RSS 2.0